Koçluk hakkında bilinmesi gerekenler.

Koçluk Nedir?

Günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.

Koçluk Seansları Ne Kadar Sürer?

Genellikle koçluk seansları, seans başına 50-60 dakika kadar sürer. Ancak bu seansın doygunluğuna göre daha kısa da sürebilir. Bazı seanslar 30 dakika da bile bitebilir. Ancak tabi seansta kişinin kendi oldukça fazla bir biçimde açması ve anlatması seansların uzamasına da sebep olabilir. Aslında seansta esas olay, o seansta istenilen sonuca ulaşmak ve sonraki seansa taşınacak bir şeyler bırakmaktır. Koçluk hedefe ulaşma sürecidir ve seans süreci boyunca o hedefe ulaşmak için gerekli doygunluk sağlanmalıdır.

Koçluk hizmetinin süresi ne kadardır?

Bir koçluk ortaklığının uzunluğu, bireyin veya ekibin ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlı olarak değişir.  Sürenin uzunluğunu etkileyebilecek faktörler şunlardır: hedef tipleri, bireylerin veya ekiplerin tercih ettikleri çalışma yolları, koçluk toplantılarının sıklığı ve koçluğu desteklemek için mevcut finansal kaynaklar.

Koçluğun size uygun olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Sizin veya şirketinizin koçluktan fayda sağlayıp, sağlamayacağını belirlemek için, koçlukta ne beklediğinizi özetleyerek başlayın. Bir birey veya işletme, arzulanan sonuç hakkında oldukça net bir fikre sahip olduğunda, koçluk ortaklığı bu sonuca daha kolay bir şekilde nasıl ulaşılacağına ilişkin bir strateji geliştirmek için yararlı bir araç olabilir.

Koçluk bir ortaklık olduğundan, iş birliğine, diğer bakış açılarına ve yeni perspektiflere değer verip vermediğinizi kendinize sorun. Ayrıca kendinize, sizin veya işletmenizin zaman ve enerjiyi gerçek değişiklikler yapmak için ayırmaya hazır olup olmadığını sorun. Cevap evet ise, koçluk büyümek ve gelişmek için yararlı bir yol olabilir

Koçluk sonuçlarına ilişkin araştırmalar var mı?

Evet! ICF Küresel Koçluk Müşteri Çalışması, çoğu müşterinin gelişmiş iş performansı, daha iyi iş yönetimi, daha verimli zaman yönetimi, artan ekip etkinliği ve daha fazla büyüme ve fırsatlar bildirdiğini göstermektedir. Aynı çalışma koçluk müşterilerinin daha fazla özgüven, gelişmiş ilişkiler, daha etkili iletişim becerileri, daha iyi iş-yaşam dengesi ve sağlıklı yaşamda bir iyileşme kaydettiğini buldu. Bireylerin yaklaşık %70’i en azından ilk yatırımlarını geri aldıklarını belirtti. Ortalamaya göre, koçluktan maddi fayda elde eden bir müşterinin, harcanan miktarın üç katından daha fazla bir yatırım getirisi beklediğini ileri sürmektedir.

Aynı rapora göre, şirketlerin büyük çoğunluğu (%86) en azından yatırımlarını geri aldıklarını söylüyor. Aslında, neredeyse beşte biri (%19) yatırımlarının 50 katı yatırım getirisi, %28’i yatırımın 10 ila 49 katı yatırım getirisi gördü. Neredeyse koçla çalışmak tüm şirketler veya bireyler için tatmin edicidir. ICF Küresel Koçluk Müşteri Çalışması’na göre, ankete katılan kişilerin %99’u genel koçluk deneyiminden biraz ya da çok memnun olduklarını söyledi. Daha fazla ayrıntı için, ICF’nin Araştırma Getirisi Araştırması hakkında basın bültenlerinin yanı sıra ICF Araştırma Portalı’na gidin. https://coachfederation.org/research

Koçluğun Terapiden Mentorluk veya Danışmanlıktan Farkı Nedir ?

Terapi, problem odaklı, koçluk ise potansiyel odaklıdır. Terapi iyileştirme amaçlıdır, koçluk yeni olasılıklar yaratır. Terapide uzman-danışan ilişkisi vardır, koç ise müşteri ile aynı seviyededir. Koçluk ilişkisinde farkındalık, aksiyon, sorumluluk ve takip üzerinde durulur.

Danışmanlık ise uzmanlık alanlarında bilgi verir, problemleri teşhis eder, reçete yazar, çözüm getirir. Koçluk, müşteriye kendi çözümlerini buldurur.

Mentor, sahip olduğu tecrübesini paylaşarak yol gösterir. Koçlar mentorluk yapabilir ancak bu koçluk ilişkisi değildir.

Koç Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz ?

Koç seçim sürecindeyken, aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanız size faydalı olacaktır:

  • Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olarak Koçluk hizmetinin tam olarak neleri kapsadığını bilin.
  • Koç ile ön görüşme yaparak ihtiyacınıza cevap verebilir mi? bilgi alın.
  • Mümkünse sadece ‘’Yaşam Koç’u’’ değil, çalışacağınız alanla ilgili uzmanlığı olan bir Koç tercih edin.
  •  Koçluğun önemli bir ilişki olduğunu aklınızda bulundurun. Koç ve koçluk alacak kişi arasındaki ilişki uyumlu olmalıdır.
  • Koçluk eğitim detayları (ICF tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mı, farklı bir eğitim kurumundan mı? eğitim alınmış)
  • Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü özelliğini ya da iş tecrübesi ile ilgili bilgi almak önemlidir.
  • ICF ünvanlı olması ve Mesleki Yeterlilik belgeli Koç olması tercih sebebidir.